Ce este imprimarea 3D?

Exista mai multe tehnologii si materiale cu care se poate imprima, dar toate se bazeaza pe acelasi principiu: un model digital este transformat intr-un obiect solid, tri-dimensional adaugand material, strat cu strat.

Ca sa imprimam ceva, prima data avem nevoie de un model 3D al obiectului pe care vrem sa-l cream, pe care il putem proiecta intr-un program de modelare 3D (CAD - Computer Aided Design), sau sa folosim un scanner 3D ca sa scanam obiectul, sau sa cautam online pe site-uri cu modele 3D, ca si Thingiverse.com. Incercarea de a imprima fara un fisier al modelului, este ca si cum am incerca sa imprimam pe o foaie, fara un document de text.

Toate fisierele de design, indiferent de tehnologia de imprimare 3D, sunt taiate in straturi inainte de imprimare. Grosimea stratului - dimensiunea fiecarui strat individual al designului taiat - este determinata partial de tehnologie, partial de material si partial de rezolutia dorita; Straturile mai groase echivaleaza cu constructii mai rapide, straturile mai subtiri echivaleaza cu o rezolutie mai fina, cu linii de straturi mai putin vizibile si, prin urmare, cu lucrari post-procesare mai putin intense.

Imprimarea poate dura ore intregi in functie de dimensiune, iar obiectele imprimate sunt deseori procesate si/sau vopsite pentru a ajunge la finisajul dorit.

Desi exista numeroase tehnologii care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unui obiect, majoritatea imprimantelor 3D pe care le gasiti intr-o casa sau intr-un birou se bazeaza pe procesele FDM / FFF sau SLA, deoarece aceste tehnologii sunt in prezent mai ieftine si au o dificultate de utilizare mai mica.

Dar cum functioneaza imprimanta noastra ?

Imprimanta 3D desktop FDM Ultimaker 3 utilizeaza filamente din plastic care sunt introduse in imprimanta de catre alimentator. Filamentul este topit in capul de imprimare, care extrudeaza materialul pe placa de constructie, creand obiectul strat cu strat.

Volumul de imprimare: 200 x 200 x 300 mm

Optiuni materiale:

  • ABS (culori multiple) : proprietati mecanice excelente, rezista la temperaturi de pana la 85 ° C
  • PLA (culori multiple) : ideal pentru modele si prototipuri care necesita detalii estetice, se poate imprima in extrudare dubla cu PVA pe Ultimaker 3, calitate buna a suprafetei
  • PVA (incolor) : aderenta excelenta atat la PLA cat si la Nylon, dizolvarea in apa de la robinet (fara substante chimice daunatoare)
  • Nylon (transparent, negru) : rezistenta la impact industrial si rezistenta la abraziune, durabil, raport ridicat de rezistenta-greutate
  • Flexibil (mai multe culori)
  • In curand: filamente speciale: PET (polietilen tereftalat), PC (policarbonat), CPE (copoliester), PP (polipropilena), bronz, lemn, fosforescent si multe altele

Iata un exemplu despre ceea ce poate sa faca Ultimaker 3 cu PLA gri + PVA (material solubil in apa):

Pentru exemple concrete, va invitam sa vizitati pagina noastra de Facebook.